Wsp贸艂zale偶ne dzia艂ania pokarm贸w z lekami nazywamy interakcjami. Powoduj膮 one zmian臋 ostatecznego efektu leczniczego danego farmaceutyku, co zazwyczaj prowadzi w konsekwencji do czasem powa偶nych i niechcianych skutk贸w zdrowotnych. Skutki te s膮 zale偶ne  w du偶ej cz臋艣ci od rodzaju i ilo艣ci spo偶ywanych wsp贸lnie z lekami posi艂k贸w.

DIETA  WYSOKOT艁USZCZOWA

Ka偶da forma leku (tabletka, kapsu艂ka) jest zaprojektowana bardzo dok艂adnie, w taki spos贸b aby czas jej rozpuszczania w 偶o艂膮dku, szybko艣膰 i wielko艣膰 wch艂aniania do krwi a potem transport leku do chorego miejsca by艂 przewidywalny i co najwa偶niejsze powtarzalny. Jest to warunkiem ustalenia prawid艂owego dawkowania, zapewniaj膮cego sta艂y poziom terapeutyczny leku w organi藕mie pacjenta ale r贸wnie偶 zapobiegaj膮cego podwy偶szeniu st臋偶enia leku we krwi i tkankach ponad poziom leczniczy. Zwi臋kszenie tego st臋偶enia powodowa膰 mo偶e nasilenie niekorzystnych efekt贸w niepo偶膮danych leku a nawet wyst膮pienie niekontrolowanych reakcji organizmu chorego. Posi艂ki bogate w t艂uszcz (zar贸wno zwierz臋cy jak i ro艣linny) przyspieszaj膮 wch艂anianie lek贸w, kt贸rych cz膮steczki rozpuszczaj膮 si臋 w t艂uszczach (tzw. lek贸w lipofilnych). Nale偶膮 do nich:
- leki przeciwpaso偶ytnicze (vermox), w po艂膮czeniu z t艂ustymi potrawami powoduj膮 podwy偶szenie efekt贸w niepo偶膮danych, takich jak: b贸le i zawroty g艂owy, kaszel, 艣wi膮d sk贸ry, sucho艣膰 艣luz贸wek, wypadanie w艂os贸w
- leki przeciwdepresyjne (amitryptylina, imipramina), w po艂膮czeniu z t艂uszczami mog膮 wywo艂a膰 zaburzenia 艣wiadomo艣ci, spl膮tanie, napady drgawek, spadek ci艣nienia, zaburzenia snu i wzrost ryzyka pope艂nienia samob贸jstwa przez chorego,
- beta-adrenolityki (metoprolol, propranolol) w po艂膮czeniu z posi艂kami bogatymi w t艂uszcze zwi臋kszaj膮 ryzyko wyst膮pienia gro藕nych dla 偶ycia powik艂a艅, takich jak zwolnienie akcji serca, blok przedsionkowo-komorowy, niedoci艣nienie t臋tnicze, niewydolno艣膰 mi臋艣nia sercowego.
- preparaty zawieraj膮ce pochodne teofiliny w po艂膮czeniu z t艂uszczami gro偶膮 zaburzeniami rytmu serca, znacznym spadkiem ci艣nienia, bezsenno艣ci膮 i uporczywymi b贸lami g艂owy.

DIETA  BOGATA  W  B艁ONNIK

B艂onnik pokarmowy zawiera przede wszystkim niestrawn膮 celuloz臋, ale tak偶e pektyny ro艣linne, 艣luzy i gumy. Produkty bogate w b艂onnik (otr臋by, p艂atki owsiane, ciemne pieczywo, kie艂ki i nasiona) mog膮 wchodzi膰 w interakcje z niekt贸rymi lekami powoduj膮c zmniejszenie ich wch艂aniania, co za tym idzie zmniejszenie lub wr臋cz zniesienie ich dzia艂ania leczniczego. Badania wykaza艂y, 偶e produkty bogate w b艂onnik powoduj膮 zmniejszenie wch艂aniania lek贸w o 50 - 70%. B艂onik powoduje radykalne zmniejszenie wch艂aniania pochodnych digoksyny (digoxin, bemecor), co mo偶e przyczyni膰 si臋 do zaburze艅 kr膮偶enia, niewydolno艣ci kr膮偶enia a w kra艅cowych przypadkach nawet do udaru m贸zgu.
Obecno艣膰 du偶ych ilo艣ci b艂onnika w diecie r贸wnie偶 niekorzystnie wp艂ywa na dzia艂anie lek贸w antydepresyjnych poprzez zmniejszenie ich skuteczno艣ci.

DIETA  BOGATA  W  WAPN

Jony wapnia zawarte przede wszystkim w produktach mlecznych mog膮 powodowa膰 zmniejszenie wch艂aniania niekt贸rych lek贸w nawet o 50%, co jest skutkiem tworzenia si臋 nierozpuszczalnych w wodzie (a tym samym niemo偶liwych do wch艂oni臋cia przez organizm) soli wapniowych. Interakcje te dotycz膮 przede wszystkim antybiotyk贸w (szczeg贸lnie tetracyklin i fluorochinolon贸w) oraz innych chemioterapeutyk贸w. Tworzone nierozpuszczalne kompleksy wapniowe w skuteczny spos贸b ograniczaj膮 lub wr臋cz znosz膮 dzia艂anie przeciwbakteryjne antybiotyk贸w i chemioterapeutyk贸w. Kuracja wi臋c staje si臋 nieskuteczna, za艣 objawy niepo偶膮dane (takie jak zaburzenia 偶o艂膮dkowo-jelitowe) pozostaj膮 bez zmian. Pacjent wi臋c si臋 nam臋czy za艣 choroba nie ust膮pi, a wr臋cz mo偶e si臋 nasili膰.

DIETA  BOGATA  W  KAW臉 I  HERBATE

Wielu pacjent贸w popija leki herbat膮 lub kaw膮. Niestety, jednoczesne przyjmowanie wielu lek贸w wraz z tiamin膮 zawart膮 w herbacie lub kofein膮 zawart膮 w kawie mo偶e przyczyni膰 si臋 do wielu efekt贸w niepo偶膮danych. Preparaty 偶elaza (hemofer, ascofer, tardyferon) tworz膮 z tiamin膮 nierozpuszczalne kompleksy uniemo偶liwiaj膮ce wch艂oni臋cie leku. Kofeina zawarta w kawie (ale r贸wnie偶 w wielu napojach, np: popularnej coca-coli) zmniejsza metabolizm preparat贸w zawieraj膮cych pochodne teofiliny (euphillin). Zwi臋ksza si臋 poziom czystej teofiliny we krwi i zwi臋kszaj膮 si臋 tym samym jej dzia艂ania niepo偶膮dane. Dlatego chorzy na astm臋 leczeni pochodnymi teofiliny nie powinni pi膰 ani kawy ani napoj贸w energetyzuj膮cych zawieraj膮cych kofein臋. Po艂膮czenie tych substancji na pewno spowoduje b贸le g艂owy, niepok贸j, nadpobudliwo艣膰 i bezsenno艣膰.

SOK  GREJPFRUTOWY

Interakcje mi臋dzy lekami i sokiem grejpfrutowym to najlepiej poznane i opisane zale偶no艣ci. Sok grejpfrutowy zawiera w swoim sk艂adzie flawonoidy i fluorokumaryny. S膮 to sk艂adniki, kt贸re w w膮trobie s膮 metabolizowane (przekszta艂cane) przy udziale kompleksu enzym贸w, zwanego "cytochromem P-450". Tym samym kompleksem enzym贸w s膮 "unieszkodliwiane" leki znajduj膮ce si臋 w naszym krwioobiegu podczas przygotowania ich do wydalenia. Popicie sokiem grejpfrutowym lek贸w powoduje zablokowanie na kilkana艣cie godzin aktywno艣ci cytochromu P-450 przez zawarte w soku substancje. Powoduje to blokad臋 metabolizmu leku, a wi臋c blokad臋 jego prawid艂owego wydalania. Przyj臋cie kolejnych dawek leku skutkuje wi臋c niekontrolowanym wzrostem jego st臋偶enia we krwi, a wi臋c niekontrolowanym spot臋gowaniem dzia艂ania i wyst膮pienia objaw贸w niepo偶膮danych. Interakcj膮 z sokiem grejpfrutowym obj臋te jest tak wiele lek贸w, 偶e 艣mia艂o mo偶emy powiedzie膰, i偶 dla w艂asnego dobra lepiej jest ca艂kowicie wyeliminowa膰 ten sk艂adnik z naszej diety (oczywi艣cie gdy za偶ywamy leki). Szkodliwe jest przede wszystkim popijanie soku grejpfrutowego podczas przyjmowania lek贸w przeciwhistaminowych (antyalergicznych), bloker贸w kana艂u wapniowego (amlodypina, felodypina), lek贸w stosowanych w zaburzeniach gospodarki lipidowej (powszechnie stosowane statyny) oraz leki immunosupresyjne (sandimmum).

Pami臋tajmy, 偶e prawid艂owa farmakoterapia polega nie tylko na odpowiednim stosowaniu preparat贸w farmaceutycznych, zgodnie z zaleceniami lekarza ale r贸wnie偶 na przestrzeganiu odpowiednich zasad 偶ywieniowych. Podstawow膮 zasad膮 za艣 jest przyjmowanie lek贸w na czczo lub po niewielkich, lekkostrawnych posi艂kach (chyba, 偶e wskazania na ulotce s膮 inne) oraz popijanie lek贸w czyst膮 wod膮. I dla w艂asnego dobra - czytajmy ulotki informacyjne i stosujmy si臋 do zalece艅 producenta lek贸w, kt贸re na codzie艅 stosujemy.
Pablo Software Solutions
 
NIEBEZPIECZNE  PO艁膭CZENIA
Stosowana dieta i przyzwyczajenia 偶ywieniowe mog膮 wp艂ywa膰 na efekt terapeutyczny przyjmowanych r贸wnocze艣nie wielu lek贸w. Sk艂adniki pokarmowe maj膮 bardzo znacz膮cy wp艂yw na wch艂anianie lek贸w, ich transport w organi藕mie, skuteczno艣膰 dzia艂ania i w ko艅cu na sprawne wydalanie. Wiedza na ten temat mo偶e uchroni膰 nas przed wieloma problemami zwi膮zanymi z dzia艂aniem lek贸w.
 
Copyright 2008-2010  by  Apteka Modrzewiowa
Polityka prywatno艣ci
Powr贸t