Pablo Software Solutions
 
MNIEJ  CHEMII
Symbol E na etykietach produkt贸w budzi w nas mieszane uczucia. Kryj膮 si臋 pod nim r贸偶ne dodatki do 偶ywno艣ci. Najbardziej boimy si臋 konserwant贸w. Czy s艂usznie? Zawarto艣膰 cukru w cukrze sprawdza艂a jedna z postaci komedii "Poszukiwany, poszukiwana" z lat siedemdziesi膮tych. Pod przykrywk膮 tych pseudonaukowych bada艅 kry艂a si臋 prozaiczna produkcja bimbru i wszystko razem by艂o nies艂ychanie 艣mieszne. Nikt nie przypuszcza艂, 偶e kwestia zawarto艣ci cukru w cukrze, sera w serze czy soku w soku stanie si臋 tak powa偶na.
7 kilogram贸w rocznie - tyle zjadamy dodatk贸w do 偶ywno艣ci. Czyli czego艣, co z punktu widzenia od偶ywiania, nie jest nam do niczego potrzebne, a bywa szkodliwe. Konserwanty, barwniki syntetyczne, substancje zakwaszaj膮ce, preparaty zag臋szczaj膮ce, 偶eluj膮ce i utwardzaj膮ce, preparaty zast臋puj膮ce cukier, antyutleniacze i emulgatory - to wszystko poch艂aniamy jedz膮c chleb powszedni i 艣wi膮teczne ciasto, zdrowe pono膰 jogurty i serki, krzepi膮ce w臋dliny, a nawet sprzyjaj膮ce szczup艂ej sylwetce muesli. Dodatki maj膮 poprawia膰 smak, zapach, wygl膮d oraz przed艂u偶a膰 okres przydatno艣ci do spo偶ycia i czas przechowywania 偶ywno艣ci. Przemys艂 spo偶ywczy u偶ywa oko艂o 2 tys. takich substancji. Kryj膮 si臋 pod kryptonimami E z numerkiem, od 100 do 999, kt贸re powinny by膰 wyszczeg贸lnione na etykietach produkt贸w. Najwi臋ksze emocje budz膮 konserwanty, czyli E 200 do E 299. Czy rzeczywi艣cie szkodz膮?

Im mniej tym lepiej

Normy zawarto艣ci dodatk贸w do 偶ywno艣ci, w tym r贸wnie偶 konserwant贸w, s膮 tak okre艣lone, by nikt po ich zjedzeniu nie zachorowa艂. "呕eby zatru膰 si臋 np. benzoesanem sodu, konserwantem napoj贸w, trzeba by ich wypi膰 ca艂膮 cystern臋, czyli 24 tysi膮ce litr贸w w ci膮gu jednego dnia" - utrzymuje Polska Federacja Producent贸w 呕ywno艣ci. Do tego organizm przyswaja tylko to, czego potrzebuje i ma zdolno艣膰 eliminowania tego, co nie jest mu potrzebne. Je艣li patrze膰 na t臋 kwesti臋 tylko od strony bezpiecze艅stwa po zjedzeniu czy wypiciu, to istotnie, mo偶na by odnie艣膰 wra偶enie, 偶e szum podniesiony wok贸艂 konserwant贸w jest przesadzony i niepotrzebny. Ale nikt z nas nie jest w stanie policzy膰 dok艂adnie, ile konserwant贸w zjada ka偶dego dnia we wszystkim. "Zwi膮zki te po pierwsze sumuj膮 si臋, po drugie kumuluj膮 w organizmie, bo zjadamy je latami" - przestrzega prof. Ma艂gorzata Koz艂owska-Wojciechowska. Niekt贸re konserwanty mog膮 uszkadza膰 wra偶liwy nab艂onek jelita cienkiego, miejsce, gdzie sk艂adniki pokarmowe przenikaj膮 do krwi. Wtedy przestaje dobrze funkcjonowa膰 mechanizm chroni膮cy nas przed wnikaniem szkodliwych dodatk贸w do 偶ywno艣ci. Zdecydowanie przeciwko konserwantom wypowiadaj膮 si臋 r贸wnie偶 alergolodzy. Badania przez nich prowadzone pokaza艂y, 偶e przyczyniaj膮 si臋 one do powstawania alergii i nasilaj膮 objawy u os贸b ju偶 uczulonych. M贸wi艂 o tym w Polsce mi臋dzy innymi dr Adrian Morris ze Szpitala Royal Brompton w Londynie, kt贸ry takie badania prowadzi艂. Wed艂ug niego konserwanty zawarte w 偶ywno艣ci mog膮 by膰 przyczyn膮 r贸偶nych chor贸b alergicznych, w tym: pokrzywki, obrz臋ku naczynioruchowego, zapalenia b艂ony 艣luzowej nosa, astmy oraz niebezpiecznej dla 偶ycia cz艂owieka reakcji anafilaktycznej, czyli wstrz膮su, kt贸ry wymaga natychmiastowej interwencji lekarza. Poza tym lekarze alarmuj膮, 偶e nieznane s膮 d艂ugofalowe skutki stosowania konserwant贸w. Objawi膮 si臋 dopiero w nast臋pnych pokoleniach. Im wi臋c mniej 偶ywno艣ci z konserwantami zjadamy, tym lepiej i zdrowiej dla nas.

Omijajmy z daleka

W艣r贸d ca艂ej gromady konserwant贸w trzy zwi膮zki zas艂u偶y艂y na niechlubn膮 ocen臋: benzoesan sodu, dwutlenek siarki i azotyn sodowy. Kwas benzoesowy i jego zwi膮zki, w tym benzoesan sodu, oznaczone symbolami od E 210 do E 219 s膮 powszechnie u偶ywanymi konserwantami. Przeciwdzia艂aj膮 rozwojowi dro偶d偶y, ple艣ni i wielu gatunk贸w bakterii, kt贸re niszcz膮 produkty spo偶ywcze. Znajduj膮 si臋 w galaretkach, konserwach rybnych, gotowych sosach, sa艂atkach warzywnych i owocowych, w marynatach, majonezach, margarynach oraz w bezalkoholowych napojach gazowanych, a nawet w sokach owocowych. Mog膮 powodowa膰 wyst膮pienie zmian sk贸rnych: wysypki czy pokrzywki, ataku astmy oraz podra偶nie艅 艣luz贸wki 偶o艂膮dka i jelit. Pos膮dzane s膮 nawet o dzia艂anie rakotw贸rcze. Jak ograniczy膰 zjadanie kwasu benzoesowego i benzoesanu sodu? Przede wszystkim zrezygnowa膰 z produkt贸w wysoko przetworzonych, czyli gotowych sos贸w i sa艂atek oraz konserw rybnych i mi臋snych, a tak偶e z gazowanych napoj贸w. Warto te偶 ograniczy膰 kupowanie gotowych sok贸w owocowych na rzecz wyci艣ni臋tych w wyciskarce. Dwutlenek siarki E 220. Zar贸wno ten, jak i inne siarczany (od E 221 do E 228) zaliczany jest do niebezpiecznych konserwant贸w. Dodaje si臋 go do konserw, sok贸w owocowych, win i produkt贸w ziemniaczanych. Jest mocno alergizuj膮cy. 呕eby si臋 uchroni膰 przed jego dzia艂aniem, tak jak w przypadku benzoesanu sodu, trzeba unika膰 konserw, sok贸w owocowych, z win wybiera膰 tylko te wysokogatunkowe. Azotyny potasu i sodu (od E 249 do E 252) stosuje si臋 do peklowania w臋dlin. Dzi臋ki nim zachowuj膮 apetyczny r贸偶owy wygl膮d i s膮 zabezpieczone przed powstaniem jadu kie艂basianego. Azotany i azotyny s膮 bardzo niebezpieczne. Nie tylko z powodu alergii, kt贸re mog膮 wywo艂a膰. S膮 to substancje chemiczne, kt贸re odgrywaj膮 powa偶n膮 rol臋 w powstawaniu nowotwor贸w. Spos贸b na ich unikni臋cie to rezygnacja z kupowania w臋dlin, na rzecz w艂asnor臋cznie pieczonych mi臋s lub peklowanych w soli (z dodatkiem jedynie przypraw zio艂owych) szynek czy boczku. Takie w臋dliny nie b臋d膮 r贸偶owe, ale na pewno zdrowsze.
艢rodki do oprysku owoc贸w cytrusowych (E 230-E 233). Stosuje si臋 je, by zabezpieczy膰 owoce cytrusowe podczas transportu. Mog膮 powodowa膰 zatrucia pokarmowe oraz uczulenia. Trzeba wi臋c cytrusy przed zjedzeniem umy膰 dok艂adnie szczoteczk膮 pod strumieniem zimnej wody. Gor膮ca mog艂aby spowodowa膰 przenikni臋cie konserwant贸w przez sk贸rk臋 do wn臋trza owocu.


Artyku艂 zamieszczony w numerze 4/2011 MnZ
 
Copyright 2008-2011  by  Apteka Modrzewiowa
Polityka prywatno艣ci
Powr贸t